DIN VIE PE MASĂ

Cramele RECAȘ

Originea produselor noastre

Pământul și Climatul

Recaşul – situat pe aceeaşi latitudine cu Bordeaux – a primit de la divinitate condiţii de sol şi climă foarte favorabile pentru cultura viţei de vie. Terroir-ul recăşan – o specificitate aparte, bine individualizată în producţia românească – este influenţat major de sol prin conţinutul şi structura lui.

Pământul, ca suport al rodului viţei de vie în Recaş, are o mare variabilitate şi imprimă în anumite zone (Uberland, Dealul Ţiganului) o calitate excepţională materiei prime. Compoziţia chimică prin prezenţa oxizilor de fier, dar şi structura prin prezenţa unor roci calcaroase la suprafaţă – sunt elemente esenţiale în acumularea în struguri a substanţelor determinate în calitate. Compuşii de oxizi de fier prezenţi sporesc cantitatea de antociani şi polifenoli – substanţe esenţiale ale intensităţii colorante la vinurile roşii, iar rocile calcaroase prezente la suprafaţa solului acumulează ziua caldură pe care o degajă lent noaptea, maturarea strugurilor având un grad superior de realizare. Cartările agrochimice, realizate o dată la 5 ani, oferă suportul ştiinţific de determinării pe soiuri şi parcele a elementelor nutritive prezente în sol, iar asigurarea necesarului de hrană al viţei de vie se face atât prin fertilizări la sol, cât şi prin aplicarea la nivelul foliar.

Viticultura

Tehnologia aplicată în viticultură este stabilită în funcţie de ceea ce-şi doreşte oenologul pentru fiecare soi şi brand în parte. Experienţa acumulată în viticultura recăşană de generaţii de şvabi, de specialiştii ce lucrează în domeniu în ultimii 30 de ani, îmbinată cu expertiza oenologilor Hartley Smithers şi Nora Iriarte, au dat informaţiile cele mai importante pentru amplasarea soiurilor în cele mai favorabile condiţii de sol microclimat şi expoziţie.

Recoltarea întregii cantități de struguri produse de soiurile aromate se face numai noaptea, cu cele 4 combine, în dorința de a se pastra aceasta (aroma) intactă pentru a fi transmisă în întregime produsului finit – vinul. Productivitatea ridicată (în 24h cele 4 combine pot recolta cca. 40 – 45 ha) permite luarea unor decizii rapide privind organizarea recoltatului în conformitate cu dorințele oenologului. De altfel, stabilirea momentului optim de recoltare pentru fiecare soi și parcela este în responsabilitatea tehnologului în funcție de produsul căruia îi este destinată materia prima.

Vinificația

Încă de la înființare, una dintre prioritățile Complexului de Vinificație Cramele Recaș a fost extinderea și modernizarea la standarde internaționale a capacităților de producție de la Recaș cu un interes deosebit pentru inovația continuă în etapele de procesare atentă a strugurilor în vederea optimizării continue a calității vinurilor sale.

Echipa de vinificatori a Cramelor Recaș este compusă din ing. Florin Voloacă, care supervizează întregul complex de vinificație, condiționare și îmbuteliere a vinului și din oenologul australian Hartley Smithers, care, împreună cu Nora Iriarte, colega sa din Spania, conduc de mai bine de un deceniu procesele de vinificație primare în fiecare toamnă.

Toate vinurile produse la Cramele Recaș sunt procesate și îmbuteliate conform standardelor internaționale de management al calității ISO 9001, ISO 2200 si HACCP la care se adaugă mult râvnitul SA 8000 – crama fiind până în acest moment singura din România care a obținut acest standard internațional de etică și protecție a muncii alături de BRC 6 – cel mai strict și respectat standard de control integrat al calității din lume – și aici, iarăși, singura cramă românească la acest nivel de performanță.

ÎNCEARCĂ SELECȚIA NOASTRĂ

Regno Recaș – Syrah

Roșu purpuriu, cu intense reflexe violacee, limpiditate bună. Arome intense de fructe negre (afine, cireșe negre), aspecte de afumat și de piele, alături de aspecte de condiment dulce. Aciditate ridicată, corp mediu, taninuri coapte, rotunde, un vin catifelat, cu alcool integrat ,cu final plăcut și postgust bun. Echilibru între arome , alcool și taninuri.

CUMPĂRĂ

Sole – Chardonnay

Galben auriu, limpede cristalin. Olfactiv în prim plan arome de fructe cu sâmbure (caise, piersici, gutuie), condimente orientale și arome de lemn de alun și vanilie provenite de la maturarea în stejar. Un vin corpolent, cu arome intense, aciditate bună, mineralitate subtilă, pe un final de miere de tei, cu postgust textural și aromatic însemnat. Sole Chardonnay își va menține complexitatea în timp și poate fi învechit până la 10 – 12 ani.

CUMPĂRĂ

Solo Quinta – Roze

Culoare roz briliant, cu nuanțe de violet și o bună limpiditate. Olfactiv, Solo Quinta Roze se distinge prin arome de fructe roșii (frăguțe, căpșuni), violete (aromă tipică pentru soiul Merlot), toate pe un fond mineral ce apare an de an în acest Cuvee. Aciditatea foarte bună susține un vin complex și nobil, în care observăm prezența corpolentă a soiului Alicante Bouschet. Finalul este unul intens, bazat pe note de prospețime tropicale. Un roze ce se distinge prin finețe și complexitate.

CUMPĂRĂ