Elephante Champagne & Tapas, alt restaurant care aduce Bucureștiul cu un pas mai aproape de marea Europă

Ca să nu intre în disputele terminologice fără sfârșit în dilema gustări vs aperitive vs antreuri, mulți fac o fentă stilistică și mută problema în altă limbă, în altă cultură. Așa au făcut și cei de la nou nouțul mare restaurant din Floreasca: i-au spus Elephante Champagne & Tapas. Și pe bună dreptate. În ziua de astăzi, în București, pur și simplu nu mai poți face altfel, nu poți să-i spui unui restaurant Elefant, Șampanie și Gustări!

Ca și mulți alții, se prezintă direct în engleză: Welcome to élephante, Bucharest’s exclusive champagne and tapas restaurant. Élephante combines natural elements and the finest tropical cuisine to take you through a unique experience through the urban jungle!

Fără o legătură evidentă cu jungla urbană (destul de reușită, de altfel), Élephante (cu accent ascuțit pe primul e, și cu încă un e la coada cuvântului) e un restaurant abia deschis în Floreasca. La parterul unuia dintre cele patru turnuri One United construite simultan pe terenul fostei fabrici Automatica. În turnul de alături sunt cei de la Samsara. Tot noi, și ei.

Numele vine de la elefant, desigur (mai ales că au și unul mare în față, ca să fie clară referirea), dar pare să fie o construcție proprie, fiindcă nu cred să existe această combinație în vreo limbă – accent și e la final. Oricum, dacă e invenția lor, e foarte reușită și aceasta, e de efect.

Au un singur salon, de mărime mijlocie, și o terasă pe două laturi ale blocului – spre parcul Floreasca și spre incinta complexului. Nu mari, nici ele. Amenajarea e interesantă, același stil pe care l-am văzut recent în multe alte restaurante poziționate premium, sunt convins că sunt aceiași arhitecți. Un stil luxuriant, colorat, cu verdeață abundentă de plastic pe tavan și pe pereți, dar foarte bine făcută. Mobilier din lemn masiv, scaune confortabile, totul nou, de cea mai bună calitate. Nu le-au pus arhitecților o limită de sumă pe cardul de cheltuieli, se vede treaba.

Și terasa e cam la fel. Însă elementul central al ambianței sunt jivinele jungliere butaforice din carton sau ipsos, în mărime naturală: élephanteul de la intrare, niște gorile, un leu. Rezultatul e pe măsura sumelor cheltuite.

Mâncarea, acum:

Elephante Champagne & Tapas forțează un concept pe care eu aș fi vrut să-l văd de mult răspândit în București. Însă nu a fost să fie. Au mai fost câteva încercări, dar nu cu mare succes. Un meniu doar cu gustări / aperitive / antreuri (cei care văd mari diferențe între acești termeni pot să și-l aleagă pe cel preferat). Adică fără mâncăruri calde și ceea ce intră, generic, în categoria felurilor principale. Probabil că e o decizie managerială bine gândită, fiindcă astfel elimină partea cel mai dificil de gestionat a bucătăriei, putând să se concentreze încă și mai mult pe cele câteva feluri pe care să le facă foarte bine.

Au meniu de brunch, câteva supe, salate, sushi și sashimi, deserturi, foie gras, stridii, caviar. Și da, într-adevăr, ce am luat noi a fost foarte bun. E clar că e un mare bucătar prin preajmă, care știe ce e de știut.

Serviciul a fost amestecat, cu unii chelneri eficienți și cu chef de treabă, dar și cu alții care nu ar fi trebuit să fie puși într-un astfel de loc. Prețurile măricele, dar absolut normale în peisajul descris mai sus.

Unul dintre marile avantaje ale acestui concept este că aproape toate mâncărurile sunt deja preparate în bucătărie, sau aproape, atunci când deschid, așa că le primești destul de repede. Elephante Champagne & Tapas e foarte potrivit pentru prânz, mai ales, când ai întâlniri de afaceri sau când nu vrei un quick lunch la autoservire sau la meniul zilei. Cu condiția să ai destui bani pe card, desigur… (George Butunoiu – septembrie 2021)

Bucătăria Élephante
Salonul Elephante


Terasa cu jungla butaforică


The post Elephante appeared first on Restocracy.