O altă cină memorabilă la KANE, la degustarea meniului de toamnă numit Pădurea Mociar al mai mult decât talentatului lor chef, Cătălin Bejenariu, de curând întors dintr-un lung stagiu de documentare la Geranium, al doilea cel mai bun restaurant din lume, după cel mai recent clasament.

Ce am mâncat noi din Pădurea Mociar:

SNACKS

Tartă cu midii și ferment
Obraz de vită și hrean
Scoică comestibilă
Pâine și unt

STARTER

Steak de morcov, sos de slănină afumată, ferment
Sfecla, pudră de hamsie, semințe murate
Perle de pește, sos din vin spumant
Varză coaptă, supă de brânza, murături

MAIN

Piept de pui, brânza, ciuperci, varza kale
Calcan, țelină semi-murată, sos de lapte acru
Tacos de rață, fructe fermentate, sos

DESSERTS

Explozie de sfeclă
Cremă de pâine, bere neagra, rubarbă; înghețată de vanilie
Ciocolată albă, coriandru, agrișe fermentate
Miere de albine, înghețată de ceară de albine, gel de miere, spumă de lapte
Bomboane

Și doar vinuri românești, desigur: Carassia spumant, Bauer Sauvignonasse, Ion Vlădoi Riesling…

Cu cuvintele lui Răzvan Crișan, charismaticul patron, „Cel mai nou meniu Kane – New Romanian Cuisine, Padurea Mociar, este o metaforă a identității noastre în aceste vremuri tulburi. Purtând numele unuia dintre cele mai importante bunuri naturale autohtone, Pădurea Mociar, meniul de toamnă este un demers de explorare a rezilienței contemporane a formelor de viață antice, folosind ingrediente simple, tradiționale, dar veșnic verzi, aduse la zi prin tehnici moderne de preparare.

Situată în inima Transilvaniei, lângă Reghin, la o altitudine de 400 m și pe o suprafață de 569 ha, această pădure specială este unanim recunoscută de biologi ca fiind cea mai veche din țara noastră. Aproximativ 300 de copaci au vârste cuprinse între 650 și 720 de ani, ceea ce îi face contemporani cu cele mai importante momente ale mileniului trecut, la fel cum și noi suntem acum martori ai unor momente atipice. Jumătate dintre stejari s-au uscat deja și, practic, supraviețuiesc „în picioare”, susținuți de intervenția antropică, așa cum ar trebui și noi, să ne încăpățânam să mergem înainte în astfel de momente” (George Butunoiu – octombrie 2021)


The post Memorabila cină „Pădurea Mociar” de la KANE appeared first on Restocracy.