Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani una dintre cele mai premiate și mai faimoase în lume, e un subiect despre care voi scrie în alt articol.

Dar în seara aceasta am „celebrat” o vedetă anume a gastronomiei peruane, însă una deloc nouă, pentru că are ceva sute de ani de viață: Pisco, băutura lor națională! Mai precis spus, faimosul în toată lumea, cocktailul Pisco Sour.

Mie mi s-a părut că telegenicul barman de la Hiro, cu figura și cu tatuajele lui ca din revistele pentru tineri, s-a întrecut pe sine în prepararea celor 5 cocktailuri cu pisco. Însă asta fiindcă eu merg foarte rar acolo. Clienții fideli spun că se întrece pe sine în fiecare zi… Poate că unii nu vor crede din prima, însă cel mai apreciat cocktail dintre toate, aproape în unanimitate, a fost Regreso, cel cu borș! Borș cu care Alex a venit din Piața Obor, în câteva sticle mari de plastic de coca Cola… 🙂

Surpriza a fost să găsesc acolo un alt sex symbol al gastronomiei bucureștene, pe Ricardo Deus, acum head chef al Hiro Bay. Am tot scris despre el, nu mai revin. Ce ne-a gătit am scris puțin mai jos.

Buna și draga mea prietenă, Maria Eugenia Echeverria Herrera, Ambasadoarea Peruului în România ne-a explicat puțin cum stă treaba cu bucătăria peruană:

„Wer are celebrating today pisco, a unique quality spirit obtained from the distillation of fresh musts from pisqueras grapes. It is an appellation of origin, produced since the XVI century in the valley and city of Pisco, south of Lima, capital of Peru.

Besides “pisco sour”, Peru’s national drink, pisco can also be used for the preparation of different cocktails thanks to its great quality and nobility.

Peru is mainly known for its archeological treasures, among them Caral, the oldest city of America; the Nazca Lines, Cuzco and Machu Picchu, but Peruvian gastronomy has become a new cultural and touristic attraction.

The success of Peruvian gastronomy is due to an enormous variety of products cultivated in a large number of ecological floors, among them „super foods” as the quinua and kiwicha, more than three thousand varieties of native potatoes, various kinds of corns and ajies (hot peppers), and many other more.

Old culinary traditions inculcated since pre-inca times and successive influences coming from the Spanish immigration with its rich Arab content, the African, the Japanese, the Italian and the Chinese migrations.

In this year’s world’s 50 best restaurants, two Peruvian restaurants, Central and Maido have obtained the fourth and seventh places, respectively, while Pia Leon, of Central, Kjolle and Mil, has been awarded best woman chef in the world.

Today Alex Parcele, head barman of Hiro, will use pisco to create five different cocktails. They will be accompanied by specially prepared tapas by Hiro’ chef, Ricardo Deus.”

Și cocktailurile lui Alex… Poate că unii nu vor crede din prima, însă cel mai apreciat cocktail dintre toate, aproape în unanimitate, a fost Regreso, cel cu borș! Borș cu care Alex a venit din Piața Obor, în câteva sticle mari de plastic de Coca Cola! 🙂

PISCO Cocktails:

REGRESO: pisco, yuzu puree, thyme, borsch, honey, egg white, lime juice
PISCO SOUR: pisco, japanese melon liqueur, yuzu puree, lime juice, egg white, angostura bitter
LA TORMENTA: pisco, elderflower syrup, dry vermouth, absinthe, celery bitter
AMORE’N PERU: pisco, fresh lemon, honey & mango syrup, cranberry bitter, peach champagne
PERUVIAN LEMONADE: pisco, sour cherry juice, bitter cherry liqueur, cherry syrup, mint, fresh lemon, Mallorcan tonic water

Și bucătăria lui Chef Ricardo Deus:

Tuna Ceviche
Salmon Ceviche
Shrimp Popcorn
Lomo Saltado with quinoa risotto and aji amarillo
Chicharron (deep fried, smoked chicken bits)
Sarsa de Sencas (slow cooked beef cheeks, Pico de Gallo salad and Baja sauce)












Cât despre bucătăria peruviană:

Peru’s eclectic cuisine has been acknowledged as one of the world’s finest, primarily based on Inca traditions having evolved with many waves of migration. Perhaps the greatest influence is the blend of Japanese and Peruvian techniques, local ingredients and flavors, called Nikkei cuisine, that offers some of the most innovative dishes.

Peru’s capital Lima, epitomizes the blending of Peruvian cuisines, many in existence for almost 70 centuries. Among the African, European, Asian, Arabic and Chinese influences, Creole cuisine is the most dominant. Lima is fast emerging as a new global culinary epicenter.

Mitsuharu Tsumura of Maido restaurant, fuses Japanese and Peruvian techniques with stunning effect, while Gaston Acurio Jaramillo, ambassador of Peruvian cuisine, manages the restaurant franchise Astrid & Gastón, with 32 restaurants around the world.

Iconic Peruvian-Nikkei cuisine chefs Mitsuharu Tsumura and Gaston Acurio Jaramillo have revolutionized the famous ceviche, brilliantly fusing multicultural influences and creating a ceviche course that melds effortlessly into a sushi course. Where one style ends the other begins, with a harmonious explosion of temperatures, textures and tastes. (George Butunoiu – decembrie 2021)








The post O cină peruană memorabilă cu Pisco Sour appeared first on Restocracy.